Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi Mavi Salonda düzenlenen seminere, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Durmuş, Etkinlik Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Sandal, Turgut Özal Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hakan Parlakpınar, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ayar, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Aydoğdu, İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Kılıç, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Özcan, akademik ve idari personel katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan etkinlik koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Sandal, 2237 programının TÜBİTAK tarafından doktorasını tamamlamış öğretim üyesi veya doktorasının son basamağında tezini yapan öğrenciler için uygulanan bir program olduğunu söyledi.
Sandal, seminerde 30 katılımcının yer aldığını belirterek, "Bu katılımcıların 10 tanesi TÜBİTAK'a şehir dışından, başka kurumlardan davet edileceğimizi taahhüt etmiştik ve öyle de yapmıştık. 20 kursiyerimiz bizim kendi üniversitemizden ancak bunun yanında Fırat, Karadeniz Teknik, Trakya, Bozok, Atatürk, Bartın, Bingöl ve Giresun Üniversiteleri olmak üzere 8 farklı üniversiteden de 10 değerli katılımcımız bizi onurlandırdılar. Onlara da teşekkür ediyoruz. Yine çalışmamızda bu etkinlik kapsamında başvuran kursiyer adaylarımızın 17 tanesi öğretim üyesi hocalarımızdan oluşmakta. Geriye kalan 13 kursiyerimiz ise doktorasını tamamlayanlar, uzmanlığını bitirenler veya doktorasını son aşamasında olan genç araştırmacılardan oluşuyor" şeklinde konuştu.
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Durmuş da Türkiye'nin son yıllarda proje hazırlamada çok ciddi mesafeler kat ettiğini dile getirerek, şöyle konuştu:
"Patentler anlamında konuşacak olursak ürettiğimiz fikirleri bir adım daha ileriye taşımamız gerekiyor. Biliyorsunuz patentler 5 gruptan sınıflandırılıyor. Dördüncü, beşinci sınıf patentler daha küçük denemelerle 100 ile 1000 arası denemelerle adlandırılır. Patentler bunların ortak özelliği alan bilgisi ya da mühendislik bilgisiyle biraz ulaşılabilen patentler. Bir adım ileriye atılabilmek için güç bağışlaması olarak odaklanmamız gerekiyor. Bunun içinde 1000 derece üzerinde deneme gerektiren bazen 100 bine deneme gereken patentler ya da projeler üretebilmek noktasında yürüyebilmemiz gerekiyor."
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ise başarılı bir seminer olması temennisinde bulunarak, "Bizim üniversitemiz dahil 9 üniversiteden katılan 30 çok kıymetli hocamız, araştırmacımız, bilim insanlarımız sizlere de saygılarımı ve muhabbetlerimi sunuyorum. TÜBİTAK için projeyi hazırlama eğitimi çok önemli. Panellerde iyi bir hazırlıkla proje gönderilmişse panelde panelist hocaların işi kolay oluyor" ifadelerini kullandı.
Ücretsiz olarak verilen seminer üç gün sürecek.