Başkan Bulut: Geçen Yıl Kuru Kayısı İhracatında 7 Dolarlık Fiyat Alarm Verici

Başkan Bulut: Geçen Yıl Kuru Kayısı İhracatında 7 Dolarlık Fiyat Alarm Verici
Başkan Bulut, geçen yıl kuru kayısının 7 dolarlık bir fiyattan ihraç edildiğini belirtti, durumu endişe verici bulduğunu dile getirdi.

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, ithalat yoluyla piyasaya sürülen kayısının bölge üreticilerini mağdur ettiğini dile getirdi.

Başkan Bulut, özellikle Malatya'da bu tür iddiaların gün yüzüne çıktığını belirterek, ilgili yetkililerin bu konuya müdahale etmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Ayrıca, Başkan Bulut, yurtdışından kaçak yollarla getirilen kuru kayısı iddialarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, bölgede üretilen kayısının Avrupa Birliği tarafından tescillenen Malatya kayısının da hinterlandında yer aldığını hatırlattı.Başkan Bulut,“Kayısı üretiminde dünya birincisiyiz. 2 yıl önceki rekoltemiz 86 bin tondu. Ama son yıllarda kaçak kayısı ile ilgili konu ayyuka çıkmış durumda. Ne kadar geldiğini tam olarak kimse bilmiyor ama İran ve Türk Cumhuriyetleri’nden geldiği düşünülüyor. Bundan dolayı yetiştirici zarar görüyor. Bu gelen kalitesi düşük kayısıların da Malatya kayısısı ile karıştırılarak ihracata gönderildiği ya da iç piyasaya satıldığı dilden dile dolaşıyor. Bu işin sonu, üretime ve marka kalitesine darbe vurmaktır. Bir an önce yetkililerin harekete geçmesi lazım” şeklinde konuştu.

Geçen yıl kuru kayısının 7 dolarlık bir fiyatla ihraç edildiğini vurgulayan Başkan Bulut, “115 ülkeye ihracat yapıyoruz. Tarım ve Orman Bakanı ithal etmiyoruz diyor. İthal edilmiyorsa kaçak giriyordur ülkeye. Bu iş öyle kolay yapılmaz. Çiftçinin kuyusu kazılıyor. Bu işin peşini bırakmayacağız. Bu çok vahim bir durum. Bu ticaret ahlakıyla üretici zarar ediyor. Tüketicimiz de gıda yiyemiyor. Bu konuda herkesten bir açıklama bekliyoruz. Dışarıdan gelen kayısının, bizim kayısı ile arasında kalite farkı çok fazla. Bizim kayısımız etli iken yurtdışından gelen kayısı kabuk gibi zayıf. Yurtdışından gelen kayısı ile Malatya kayısısını karıştırıp satıyorlar. Bu da bizim kayısının kalitesini düşürüyor. Malatya kayısı olarak tescillenen ürünün aroması ve kalitesi tartışılmaz” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir