Doğal Afetlerin Meyve Üretimine Etkisi: Ekonomik Kayıplar

Doğal Afetlerin Meyve Üretimine Etkisi: Ekonomik Kayıplar
Çiçek, yağışların neden olduğu dolu ve fungal hastalıklar gibi doğal afetlerin meyve verimini azaltarak ekonomik kayıplara yol açabileceğini belirtti.

Çiçek, bu periyottaki yağışların yaprak delen ve çil gibi fungal hastalıkların artmasına yol açabileceğini belirtti ve tarımsal mücadeledeki önemi vurguladı.

Çiçek, açıklamalarının devamında dolu yağışlarının etkilerine değinerek,“Dolu yağışları hem kalite hem verim kaybına sebebiyet veriyor. Geçtiğimiz günlerde Akçadağ, Doğanşehir, kısmen Kuluncak tarafında benzer dolu yağışları söz konusu oldu.” ifadelerinde bulundu.

kayisi4.webp

Malatya'da özellikle Doğanşehir bölgesinde etkili olan dolu yağışının kayısı üretimine olan etkisini de değerlendiren Çiçek, “Dünkü yağan yağışlarla ilgili saha çamur olduğu için henüz tespitine gidilemedi. Zarar eşiği nedir bilmiyoruz.” dedi.

Sadece Kayısı Değil, Birçok Meyve İçin Benzer Riskler Var!

Yağışların dolu yağışlarını tetiklediğini ve bu durumun kalite ve verimde düşüşe neden olabileceğini vurgulayan Çiçek,“ Bu sadece kayısıya mahsus değil, bu günlerde özellikle hububat alanlarında, buğday alanlarında, diğer meyvelerde; elma, üzüm, armutta, kirazda dolu yağışları ciddi hasarlara sebebiyet verir. Fungal hastalıkların da artmasına sebebiyet verir.” diyerek konuştu.

Ekonomik Zarar Eşiğinin Üstündeki Kayıplar”

Sözlerinin devamında çil hastalığı ile mücadelede çiftçilere ne yapılması gerektiğini açıklayan Çiçek, şu şekilde devam etti:“Hastalıkların mücadelesi mümkün. Bu dönemlerde hububat alanlarında sarı pas dediğimiz hastalıklar var. Sadece doğru zamanda doğru ilaçlama gerekiyor. Yani daha önce bir defa yapılan uygulamayı ‘ben yaptım’ demekle olmuyor. Yağışlar devam ettiği sürece; etmen orada mevcut olduğu için ortam bulunca tekrar ekonomik zarar eşiğinin üzerinde zarar verebiliyor. Bu nedenle de zirai mücadeleyi devam ettirmek gerekiyor. Bölgemizde tedavisi bilinmeyen hastalık yok. Yeter ki doğru zamanda doğru mücadele yapmış olalım.” açıklmasını yaparak konuşmasını bitirdi.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir