Doğu Anadolu'da Baharın Müjdesi

Doğu Anadolu'da Baharın Müjdesi
Malatya, kar yağışından mahrum kaldığı bir yıl geçirdi. Ancak Doğu Anadolu'ya düşen karın erimesiyle birlikte Fırat Nehri'nde su seviyesinde artış yaşandı.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde kış aylarında yeterli yağış alamayan nehirlerin akışı azaldı, ancak bahar geldiğinde karların erimesiyle su seviyeleri yeniden yükseldi. Özellikle Erzincan'daki barajlarda doluluk oranı arttı.

Bahar geldiğinde, Doğu Anadolu'da dereler ve nehirler coşkulu bir şekilde akışına devam etti. Özellikle Erzurum Dumlu Dağı'ndan doğan ve Erzincan üzerinden geçerek Murat Nehri'ne karışan Karasu Nehri'nin su seviyesindeki artış, çiftçiler için sevindirici bir gelişme oldu. Kış aylarında su seviyelerinin düşmesiyle ortaya çıkan nehir yatağındaki adacıklar da tekrar sular altında kaldı.

Doğu Anadolu'daki tarım arazilerine hayat veren nehirlerin su seviyelerindeki artış, barajlardaki su miktarını da artırdı.

Ağrı Diyadin'den kaynaklanan Murat Nehri ve Erzurum Dumlu Dağı'ndan doğan Karasu Nehri, Erzincan'dan sonra Elazığ il sınırlarında birleşerek Fırat Nehri'ni oluşturur. Fırat Nehri, Erzincan, Tunceli, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep ve Şanlıurfa illerinin sınırlarını belirledikten sonra Suriye'ye ve oradan da Irak'a akarak Irak'ta Dicle Nehri ile birleşir ve Basra Körfezi'ne dökülür.

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte Erzincan'da doğa yeşermeye başladı ve yüksek rakımlı dağlardaki karların erimesi ile yağmur yağışıyla birlikte barajlardaki su seviyeleri arttı.

Erzincan Barajı'nın doluluk oranı %60'a, Tercan Barajı'nın ise %65'e ulaştı. Tarımın yaygın olduğu Erzincan'da barajlardaki su seviyesinin yükselmesi çiftçileri memnun etti.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir