Gaziantep Büyükşehir, Yine Türkiye'ye Öncü Oldu

Gaziantep Büyükşehir, Yine Türkiye'ye Öncü Oldu
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından marketlerde naylon alışveriş poşeti kullanımını kısıtlayan düzenlemenin 1 Ocak 2019 tarihinde uygulamaya alınmasıyla harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, yine tüm Türkiye'ye öncü oldu. Büyükşehir 'Yükselen Gaziantep' adıyla başlattığı kampanyayla, il genelinde 600 bin bez alışveriş torbası dağıtacak.
Oli Center’de düzenlenen kampanya tanıtım programına katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından başlatılan “Yükselen Gaziantep Kampanyası” kapsamında bez alışveriş torbası dağıtılacağını bildirdi.

ŞAHİN: ATIĞI KAYNAĞINDAN AYRIŞTIRIYORUZ

Başkan Şahin, “Türkiye genelinde 2 yıl önce yapılan sıfır atık çalışması cumhurbaşkanımızın eşinin himayesinde başlatıldı. Çok önemli bir çalışma, Avrupa bunu tam 50 yıldır yapıyor. Çevreyi korumamız lazım, suyu korumamız lazım, toprağı korumamız lazım, kendi sağlığımızı korumamız lazım. Çünkü, dünya, çevre, su, toprak, çocuklarımız ve bedenimiz bize emanet. Geleceğe daha iyi bir dünya ve daha iyi bir çevre bırakmamız için çalışmamız, gücümüzü birleştirmemiz lazım. Sıfır atık çok önemli projelerimizden bir tanesi. Bugün Türkiye’de en iyi uygulayan şehirlerden bir tanesiyiz. Kaynağından ayrıştırıp kâğıdı kâğıtla, camı camla, organiği organikle toplayıp bundan sonra da geriye kalan kısmı ekonomiye kazandırma noktasında önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda en iyi çalışan şehirlerden bir tanesiyiz. Kamu kurumlarında, hastanelerde, okullarda çok önemli çalışmalar yapıyoruz.

MESELE PARA MESELESİ DEĞİL

Hükümetimiz marketlerde naylon poşetlerle ilgili bir karar aldı. Bundan böyle poşetleri kullanacaksak ya parasını ödeyeceğiz ya da kullanmayacağız, aslında buradaki mesele para meselesi değil, tamamen bir çevre projesidir. Naylon, doğada erimeyen, yok olmayan, her şeyi kirleten bir hammaddedir. Poşetin, insan yaşamından daha fazla doğada yaşama ömrü var. Poşeti kullanmayalım dediğimizde alternatif üretmemiz lazım.  Biz de belediye olarak bez torbaları halkımızla buluşturan bir kampanya başlattık. Büyükşehir olarak yine Türkiye’ye öncü olduk. Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı olarak 81 ilden de aynı duyarlılığı bekliyoruz. Artık naylon poşet değil bez poşet kullanacağız. Ben çocukken hatırlıyorum ellerimizde fileler vardı. Filelerle pazara giderdik, o fileleri yıllarca kullanılırdı. Aslında bu proje biraz öze dönüş, biraz çevreci bir biraz ekonomi projesidir. Büyükşehir olarak bu kampanyanın arkasındayız, hükümetimizin arkasındayız.  Toplumumuzun daha az para ödemesi bu kampanyaya daha güçlü destek vermesi için de bez poşetleri artık biz dağıtacağız” dedi.

KIRAÇ TEKNİK BİLGİ VERDİ

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Emel Kıraç da kampanya hakkında teknik bilgiler verdi. Belediye olarak uzun süredir atıkların azaltılması, ayrı toplanması ve ekonomiye geri kazandırılması adına çalışmalar yürüttüklerini belirten Kıraç, Sıfır Atık Projesi çerçevesinde büyükşehir hizmet binasında Kompost Cihazı’nı devreye aldıklarını söyledi.

Kıraç, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe konulan naylon poşet kısıtlamasına uyum sağlamak için bugünden itibaren bez alışveriş poşetlerini vatandaşlarla paylaşacaklarını dile getirdi.

Naylon poşetlerin tasarımının, boyutlarının çeşitlilik göstereceğini aktaran Kıraç, il genelinde 600 bin adet bez poşet dağıtmayı planladıklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından market alışverişi yapan vatandaşlara naylon alışveriş poşeti veren Başkan Fatma Şahin, cuma pazarında da pazar esnafına ve vatandaşlara poşet dağıttı.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir