Büyükşehir Belediyesi Sanat Galerisi Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleştirilen derste Prof. Dr. Levent Öztürk, Habeşistan’da İslam konusunu anlattı.
Öztürk, Peygamberin kendi toplumunda sürekli olarak hayatını sürdürmediğine dikkat çekerek, "Hicret bir vakıa ve hepimizin hayatında maddi ve manevi birçok hicret hadisesi yaşandığını da gözlemliyor, biliyor, tecrübe ediyoruz” dedi. İslamiyet’in yayıldığı Mekke’de o dönem yürürlükte olan “Eman” kültürüne değinen Prof. Öztürk,
“Tebliğle birlikte Müslüman olanlar, emanlarını kaybedince bilindiği gibi sıkıntılar yaşadılar. Hatta Peygamber Efendimiz de Amcası Ebu Talibin vefatının ardından himayesiz kalmış ve Taif’e gitmek durumunda kalmıştı. Orada da kalabileceği bir ortam olmayınca tekrar Mekke’ye dönmüş ve sırayla 3 kişiden himaye talep etmişti. Bunlardan ikisi kabul etmemiş ancak üçüncü kişinin eman vermesiyle Mekke’ye girebilmişti. Bir kimsenin, nüfuz ve güç sahibi kabile liderlerinin korumasından çıkmaları hayatlarını güçleştiriyordu. Müslüman kimseleri, müşrik olan kabile liderleri himayeden çıkarıyordu. Bunun için en pratik çözüm olarak eman almadan gidebilecekleri bir yer bulmalarıydı. Böylece Peygamberimizin izin vermesiyle ilk Hicret gündeme gelmişti. Yaptıkları planlama sonucu Haram aylarda ve gemilerin geliş tarihlerinde yola çıktılar. Böylece Habeşistan’a ilk grup gitmişti. Habeş Kralının kendilerini hoş karşılamış olması; akabinde Mekkeli müşriklerin göndermiş olduğu ve Müslümanların iadesini isteyen heyeti önemsememesi Habeşistan’da İslamiyet’in öğrenilmesi, algılanması sürecinin başlangıcıdır" dedi.
Prof. Öztürk, seminer programının sonunda dinleyici sorularını da cevaplandırdı.