Hakimbey Apartmanı Davasında Tutuklu Yok

Hakimbey Apartmanı Davasında Tutuklu Yok
Malatya’da 6 Şubat depremlerinde yıkılması sonucunda 78 kişinin enkaz altında kalarak hayatını kaybettiği Hakimbey Apartmanı davasında tek tutuklu hakkında tahliye kararı verildi.

Zafer Mahallesi Mehmet Buyruk Caddesi'ndeki Hakimbey Apartmanı'nın yıkılması sonucu hayatını kaybeden 78 kişinin davasının ikinci duruşması görüldü. Mahkemede tanık olarak dinlenen Artvin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Katip Çiçek, 6 Şubat depremleri sonrası Malatya’ya geçici hasar koordinatörü olarak atandığını ve sonrasında 8 ay il müdürlüğü görevinde bulunduğunu ifade etti.

Çiçek, Malatya’ya geldiğinde dönemde Hakimbey Apartmanı ile ilgili sürekli kendisine 2020 Elazığ depreminden sonra binaya ‘ağır hasar’ raporu verildiği ancak bunun sonradan ‘hafif hasara’ çevrildiği yönünde başvuruların olduğunu ifade ederek, “Malatya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü olduktan sonra başvurular üzerine arşive baktım. Gülen Öner’in bir dilekçesi ile ‘hasarsız’ tespit forumu vardı. Ağır hasar ile ilgili resmi bir beyan yoktu” dedi.

Mahkeme, tanık beyanının ardından duruşmaya katılan müştekilerin talepleri dinlendi.

Mahkeme başkanı, davanın sanıklarından Abdurrahman Yavuz’un savunmasının alındığını, ifadesinde özetle “Ben Mimarım, statik projeyle ilgim yoktur. Bülent Yeroğlu inşaat mühendisidir, müteahhitlik yapmamıştır” dediğini aktardı.

Duruşma savcısı, tanık beyanları kapsamında Elazığ depremi ile ilgili hasar tespit raporuna ilişkin AFAD Malatya İl Müdürlüğüne müzekkere yazılmasını, tutuklu sanık Bülent Yeroğlu’nun tutukluluk halinin devamını talep etti.

Tutuklu sanık Bülent Yeroğlu, mahkemede yaptığı savunmada, “Malatya, 11 ilden ayrı bir noktadadır. 2020 Elazığ depremi, Malatya için birinci depremdir. Onlarca kişi bu depremden sonra binayla ilgili ‘ağır hasar var’ diyor. 1999 yılı sonrası hiçbir binam yıkılmamıştır. Müteahhitler, kolon kesenler dışarıda ben içerdeyim” beyanında bulundu.

Bülent Yeroğlu’nun avukatı Mehmet Avunduk, DASK’ın 2020 Elazığ depremi sonrası hasar durumuna yönelik Hakimbey Apartmanı’nda çektiği fotoğrafları ve hasar durumuna göre yaptığı ödemeleri mahkemeye sunarak, “Bina hasarsız ise DASK neden ödeme yaptı? Müvekkilim bir yıldır tutuklu, tahliyesini talep ediyorum” dedi.

Avukatların taleplerini dinleyen mahkeme, bazı tanıkların dinlenmesine, Elazığ ve Malatya AFAD il müdürlüklerine Hakimbey Apartmanı ile ilgili Elazığ depremi sonrası yapılan hasar tespit tutanakları ve itirazlarla ilgili gerekli belgelerin mahkemeye gönderilmesine karar vererek, tutuklu sanık Bülent Yeroğlu’nun yurt dışı çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla tahliyesine hükmetti.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir