Kahramanmaraş Depreminde Malatya'da Yıkılan Binalarda Yapı Denetimi Eksikliği

Kahramanmaraş Depreminde Malatya'da Yıkılan Binalarda Yapı Denetimi Eksikliği
6 Şubat'taki Kahramanmaraş depremlerinde Malatya'da yıkılan birçok binanın, yapı denetimi eksikliği yaşadığı gözlemlendi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Malatya, en çok etkilenen illerden 4. sırada yer aldı. Kentte yıkılan binlerce binanın yapı denetiminden geçmediği belirlendi. Yapıların inşa sürecinin kanuna uygun olup olmadığını denetleyen yapı denetim, Malatya'da eksik kaldı.

MALATYA 6 ŞUBAT'TA YIKIMLA SARSILDI

6 Şubat 2023'teki deprem, Malatya'da büyük yıkıma neden oldu. Eski ve yeni binalar, yapı denetimi eksikliğinden ağır hasar gördü. BBC'ye göre yıkılan binaların yüzde 98'i yapı denetiminden geçmedi. Bu nedenle deprem yönetmeliğine uygunluk kontrolü yapılmadan, binalar ya yıkıldı ya da ağır hasar aldı.

Eski Bakan Kurum: Yüzde 98'i Yapı Denetimden Yoksun
AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, 23 Şubat 2023'te Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanıyken, depremlerde yıkılan binaların yüzde 98'inin yapı denetimi almadığını ifade etti:

"Elazığ, Malatya, İzmir depremlerinde gördüğümüz, yıkılan binaların yüzde 98'inin yapı denetim hizmeti almadığını görüyoruz. 1999 öncesi yapılmış, herhangi bir yapı denetim ve mühendislik hizmeti almamış binalar olduğunu görüyoruz."

Ancak, uzmanlar bu açıklamalara karşı verilerin yetersiz olduğunu belirtiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir