Malatya Depremleri İçin Rahatlatıcı Açıklama

Malatya Depremleri İçin Rahatlatıcı Açıklama
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerde büyük zarara uğrayan Malatya için uzman bir isimden huzur verici bir açıklama yapıldı.

Malatya, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerle büyük ölçüde hasar gördü. 27 Şubat'ta 5,6 büyüklüğünde bir deprem yaşandı ve ardından 2023 Ağustos ayında 5 büyüklüğünde bir dizi deprem daha oldu.

Kahramanmaraş merkezli depremler, kentte büyük yıkıma neden oldu ve ağır hasarlı binaların yıkımı halen devam ediyor. "Malatya'da 6 ve üzeri büyüklükte deprem olabilir mi?" soruları yeniden gündeme geldi.

Jeoloji Profesörü Prof. Dr. Mehmet Önal, endişeli Malatyalılara yönelik bir açıklama yaparak, üst üste gelen depremlere ilişkin korkuları hafifletti.

Önal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “6 Şubat 2023 Elbistan saat 13.24’de Ekinözü fayının ürettiği deprem 7.6 büyüklüğünde oldu. Bu deprem Doğanşehir’den Malatya’ya doğru Çöşnük Fayı boyunca devam etti ve Malatya yakın doğusunda sönümlendi. Bu depremin Malatya’daki artçıları 6, 5.8, 5.7 oldu. Uluslararası istatistiğe göre artçı depremler ana depreme bir kalana kadar ulaşabilir. Malatya’da bundan sonra 6’dan büyük artçı olacağını ben düşünmüyorum. Artçı depremlerde de sönümlenme başladı” ifadelerini kullandı.

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de 7,7 büyüklüğünde, Elbistan ilçesinde saat 13.24'te 7,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bu depremler, ikinci deprem Malatya'da daha büyük bir trajediye neden oldu. Kahramanmaraş'ın yanı sıra Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ gibi bölgeler de etkilendi. Asrın felaketi olarak nitelendirilen bu depremlerde, 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti ve 107 bin 213 kişi yaralandı. 120 bin kilometrekarelik bir alanda 14 milyon vatandaş doğrudan etkilendi ve depremler 11 il, 124 ilçe, 6 bin 929 köy ve mahallede büyük yıkımlara neden oldu.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir