Muhasebenin Temel kavramları


İşlerin yoğunluğundan uzun bir süredir yazılarımıza ara vermek zorunda kaldık. Tabi bu zaman zarfında kamuoyu nezdinde torba yasa olarak bilinen 6111 sayılı yasa resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yasanın milletimize hayırlı olmasını temenni ederim. Yasanın içeriği hakkında ileri ki zamanlarda yazmayı planlıyorum. Ben bugünkü makalemde muhasebenin temel kavramlarını ve hayatını temel kavramlarını anlatmaya çalışacağım.

Temel kavramdan kasıt yapılan işin bir çerçeveyle sınırlandırılmasıdır. Eli ekmek tutmaya başlayan yani para kazanmaya başlayan her birey bir ekonomist, bir muhasebecidir. Çünkü kazandığı ile en mükemmel şekilde, kimseye muhtaç olmadan hayatını ikame ettirmenin yollarını aramaktadır. Hayatın zor şartları insanları daha çok kazanmak için farklı yollara sevk etmektedir. Bunun içindir ki muhasebeyi meslek edinmiş olan fertler ile diğer fertlerin de yakından bilmesi gereken temel kavramlar vardır.

Muhasebenin temel kavramları birer cümle ile açıklamak gerekirse ;

1-Sosyal Sorumluluk Kavramı: Muhasebe uygulamalarının yürütülmesinde, mali tablolarını düzenlenmesinde ve sunulmasında belli kişi ve grupların değil, tüm toplumun çıkarları gözetilerek tarafsız ve dürüst davranılarak yapılmasıdır.

2-Kişilik Kavramı: İşletmede muhasebe işlemlerini, işyeri sahibi veya çalışanlarından ayrı bir kişilik olarak yürütülmesidir.

3-İşletmenin Sürekliliği Kavramı: İşletmelerin faaliyetlerini bir süreye bağlı olmaksızın yani işletme sahibinin yaşam süreleri ile bağlı olmadığını ifade eder.

4-Dönemsellik Kavramı: İşletmenin sürekliği göz önüne alınarak belli dönemlere ayrılmasıdır.

5-Parayla Ölçülme Kavramı: Muhasebe kayıtlarını teşkil eden olayların bir ölçü olarak para birimine yansıtılmasıdır.

6-Maliyet Esas Kavramı: Olayların muhasebe kayıtlarına alınmasında maliyetlerinin esas alınmasıdır.

7-Tarafsızlık ve Belgelendirme Kavramı: Muhasebe kayıtlarına yansıyan belgelerin gerçek durumu yansıtan ve objektif olmasıdır. Tarafsız davranılmasıdır.

8-Tutarlılık Kavramı: İşletmenin sürekliliği göz önüne alınarak muhasebe uygulamaları için aynı politikalarının sürdürülmesidir.

9-Tam Açıklama Kavramı: Finansal tabloların kamuoyu nezdinde anlaşılabilir ve açık olmasıdır.

10-İhtiyatlılık Kavramı: Karşılaşılan muhasebe olaylarına karşı temkinli davranılması ve muhtemel risklerin göz önünde bulundurulmasıdır.

11-Önemlilik Kavramı: Muhasebe olaylarının finansal tabloları etkileyecek kararların alınmasında dikkatli davranılmasıdır.

12-Özün Önceliği Kavramı: Muhasebe olaylarında olayın biçim olarak değil de özlerinin esas alınmasıdır.

Muhasebe mesleği ile iştigal eden şahısların bilmesi gereken temel kavramlar bunlardır. Yukarı da belirttiğimiz üzere her ferdin bir muhasebeci olması münasebetiyle bu kavramları bilmesi gerekir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi