O Hastalığın En Yüksek Olduğu İl Malatya

O Hastalığın En Yüksek Olduğu İl Malatya
Dünya Diyabet Günü münasebetiyle farkındalık standı oluşturuldu. Stantta kan şekeri ölçümü yapılarak vatandaşlar bilgilendirildi.

Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Orhan Yücel’in de katıldığı programda Malatya Eğitim Araştırma Hastanesi Endokrin ve Metabolizma Uzm. Dr Lezzan Keskin tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı.

“Diyabet ülkemizde ve dünyada sıklığı giderek artan ciddi ve uzun süreli bakım gerektiren bir kronik hastalıktır. Maalesef kanda şeker oranı yükseldiği zaman bizim için önemli olan vücudun diğer organlarına verdiği hasarlardır. Bunlar kan ile birlikte ulaştığı her noktada göz, kalp, böbrek sinir sistemi sıkıntılarına yol açarak maalesef ölümcül sonuçlanmaktadır. Fakat kan şekerini kontrol altına aldığımız zaman bunların tamamen önüne geçebiliyoruz. Özellikle yaşam tarzı değişikliği, uygun diyet, uygun egzersiz ile birlikte ilaç tedavisinin devamlılığı ve doktora uygun zamanlarda gidilip kontrol edilirse kan düzenliliği kişinin hayatını hem süre olarak hem de kalite olarak uzatmaktadır. Bugün öğrencilerimiz, asistanlarımızla birlikte bu programdayız. Mavi renk çok önemli. Çünkü mavi renk gökyüzünü temsil ediyor. Halka ise birlik ve beraberliği temsil ediyor. Yani aynı gökyüzü altında, o mavi rengin halkası altında işbirliği bizim için son derece önemli. İnşallah daha az diyabetin olduğu, daha sağlıklı günlerin bizi beklediği, daha sağlıklı günler temenni ediyorum.”

Malatya’da Her Yüzde Kişiden Birisi Diyabet Hastası

Malatya’daki diyabet hastalık oranının Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu kaydeden Keskin, açıklamasının devamında ise,

“Türkiye’de yaklaşık diyabet oranı yüzde 12-13 civarında. Malatya’da yüzde 21, yani yaklaşık olarak her 5 kişiden birisi diyabet hastası. Türkiye’de diyabet oranının en yüksek olduğu il Malatya. Türkiye’de çok geniş çaplı 11 ili kapsayan ve göç alan illerde bu çalışmanın yapılması gerekiyor. Diyabet, araya giren stres, araya giren enfeksiyon, araya giren travma ile birlikte artar mı? Elbette artar. Beraberinde anne ve babadan kalan genetik bir miras varsa bu da araya giren enfeksiyon ve travma diyabetin açığa çıkmasını artırır. Ama yüzde olarak hiçbir rakamsal değer verememem, vermem de doğru olmaz. Bunun için çok geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç var. Büyük merkezlerin önderliğinde hocalarımızın da el atmalarıyla bizim de içinde yer alacağımız çalışmalarımız olacaktır ” ifadelerine yer verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir