TİM Başkanı Malatya Deprem Açıklaması

TİM Başkanı Malatya Deprem Açıklaması
TİM Başkanı Gültepe, “Depremden etkilenen illerimizde 2023’ü önceki yıla göre yüzde 12,6 ekside kapattık. Malatya da 35 milyon dolar ihracatla deprem öncesinin rakamını yakaladı” açıklamasında bulundu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2023 yılı ihracat rakamlarını Malatya'da açıkladı. Küresel ticaret daralmasına rağmen Türkiye, 2023'te artıda kapatmayı başardı. 2024'e rekorla başlayan Türkiye, ocak ayında 20 milyar dolarla en yüksek ihracatını gerçekleştirdi. Ocak ayı ihracat verileri Malatya'da açıklandı.

Mustafa Gültepe, Malatya’nın da aralarında bulunduğu 11 ilin bir yıl önce iki büyük depremle sarsıldığın hatırlattı. Depremlerin yaralarının sarılması için tüm Türkiye’nin tek yürek olduğunu anlatan şöyle devam etti:

“TİM olarak ihracatçı birliklerimizin katkısıyla 330’u Malatya’da olmak üzere dört ilimizde yaklaşık bin 500 konteyner ve prefabrik konuttan oluşan geçici yaşam merkezleri kurduk. Gündelik hayatın, üretimin ve ihracatın normale dönmesi için bütün gücümüzü seferber ettik. Normalleşmenin yolu çarkların dönmesinden geçiyor. Burada üretim ve ihracatın çok kritik bir rolü bulunuyor. Deprem bölgesinde dokuz bine yakın ihracatçı firmamız var. Depremden etkilenen illerimizde 2023’ü önceki yıla göre yüzde 12,6 ekside kapattık. Her şeye rağmen 19 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirilmiş olmasını önemli bir başarı olarak değerlendiriyorum. Ocak ayında afet bölgesindeki illerimizin toplam ihracatta artıya geçtiğini görüyoruz. Malatya da 35 milyon dolar ihracatla deprem öncesinin rakamını yakaladı. Bununla beraber 2023 yılında Malatya’nın ihracatı yüzde 15 düşüşle 387 milyar dolar olarak gerçekleşti. Önemli bir üretim üssü konumundaki Malatya’nın potansiyelinin daha yüksek olduğunu biliyorum ve önümüzdeki yıllarda büyük başarılara imza atacağına inanıyorum.”

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir