Türkiye'nin 2024 İlk Kiraz Hasadı Malatya'yı Kıskandırdı

Türkiye'nin 2024 İlk Kiraz Hasadı Malatya'yı Kıskandırdı
Türkiye'de kiraz hasadı baharın erken gelmesiyle bir hafta önce başladı. 2024'te 725 bin ton kiraz üretimi hedefleniyor, ihracat geliri 250 milyon dolar olacak.

Türkiye, dünya kiraz üretiminde önde gelen bir konumda ve 2024 yılının ilk kiraz hasadı, baharın erken gelmesiyle birlikte 2023 yılına göre bir hafta önce gerçekleşti. Kiraz ihracatında hedef 250 milyon dolar olarak belirlenirken milyonlarca kiraz ağacı meyvelerini verdi.

Malatya'da ilkbahar, önceki mevsimlere göre daha sıcak geçti ve bu durum kaysı ile birlikte kiraz ağaçlarının da çiçeklenmesine yol açtı. Yılın ilk kirazının Ege'den gelmesi, Malatya'yı kıskandırdı.

Türkiye'deki 22 milyon kiraz ağacının 2,4 milyonu Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde bulunuyor ve Kuzey Yarım Küre'nin ilk kiraz hasadı bu bölgede gerçekleşti. Hasat edilen ilk kiraz, sembolik olarak 2 bin TL'ye satıldı.

Manisa Şehzadeler'deki kiraz ağaçlarının çiçeklenme döneminin çok güzel geçtiğini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, kiraz ağaçlarının 2024 yılında ihracat rekoru kırmak için bir hafta önce meyve verdiğini, 725 bin ton kiraz rekoltesinin 90-100 bin tonluk kısmını ihraç etmek ve yıllık 250 milyon dolar döviz kazanç hedeflediklerini ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir