Uluslararası Basın Malatya'yı İnceledi

Uluslararası Basın Malatya'yı İnceledi
34 uluslararası medya temsilcisi, Malatya'da depremin ardından gerçekleştirilen çalışmaları yerinde inceledi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'da 34 uluslararası basın mensubuna özel bir gezi düzenledi.

Malatya Valisi Ersin Yazıcı, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden gelen basın mensuplarına Halk Kütüphanesi'nde depremin ardından yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Vali Yazıcı, yıkılan ve ağır hasar alan binalarla ilgili sayıları paylaşarak, kalıcı konutların inşasının devam ettiğini belirtti. Yeşilyurt ve Battalgazi'nin yanı sıra Doğanşehir ve Akçadağ'ın da etkilendiğini vurgulayan Yazıcı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 23 bin konut ve 11 bin ticarethane inşa edeceğini açıkladı.

Vali Yazıcı, Büyük Türk devletinin depremin ardından vatandaşlarını yalnız bırakmadığını, depremzedelere hemen nakdi yardımlar yaptığını belirtti. 6,1 milyar lira taşınma ve kira yardımı yapıldığını, aylık 5 bin lira kira yardımının devam ettiğini ifade etti. Konteyner kentlerde yaşayan vatandaşların giderlerinin devlet tarafından karşılandığını vurguladı.

Vali Yazıcı, depremde kentte 100 caminin yıkıldığını, 66 caminin onarıldığını, 2 okul binasının yıkıldığını, 46 okul binasınınsa ağır hasar aldığını aktararak, şunları kaydetti:

"855 dersliğimiz eğitim göremez hale gelmiş, yıkılmış ya da ağır hasarlı. Bin 600 dersliğimiz inşaat halinde devam etmekte. Bunların yaklaşık 500'ü de tamamlanmış durumda. Okullarımızın bir kısmı hayırseverler tarafından yapılmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak depremzede çiftçilerimize bu süreçte 695 milyon liralık destek sağladık. 5 bin 23 depremzede esnafımıza 2 milyar lira KOSGEB tarafından destek sağlandı. Büyük hastanelerimizden hiçbirinde sağlık hizmeti durmadı, çünkü büyük hastanelerimizde ağır bir hasar oluşmadı, sağlık hizmetlerimiz aksamadı. 812 bin nüfusa sahip Malatya, geçen hafta yeni nüfusumuz açıklandı. 742 bin küsura düştü. Yaklaşık 70 bin kişinin Malatya'dan ayrıldığı gözükmekte. Şuna inanıyoruz ki Malatya'mız ayağa kalktığında, özellikle şehir merkezi, çarşı diye tabir ettiğimiz bölge ki 1,5-2 yıl içinde ayağa kalkmış olacak. Ayrılan Malatyalı hemşehrilerimizin büyük bir çoğunluğunun geri geleceğini ümit ediyoruz"

Basın mensupları daha sonra merkez Battalgazi ilçesi Gelinciktepe bölgesinde, TOKİ'nin deprem konutlarını ve örnek daireyi gezdi, yetkililerden bilgi aldı.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir