1 Kilosu 500 TL Oldu! Rekor Kırdı

1 Kilosu 500 TL Oldu! Rekor Kırdı
Malatya halkının temel geçim kaynağı olan kuru kayısı, 2024 yılına tarihi bir fiyatla giriş yaptı. Sarı kayısı olarak bilinen islim kayısısı fiyatlarında bir değişiklik olmazken; gün kurusu kayısının kilogram fiyatı 500 TL'yi aştı.

2023 yılını deprem felaketinin etkisi altında geçiren Malatya'da çiftçi ve esnaf, kayısı fiyatlarından oldukça şikayetçi. Malatya'nın önemli bir değeri olan kayısı, vatandaşların bütçesine zarar veriyor.

ARASINDA BÜYÜK FİYAT FARKI VAR!

Bu yıl deprem nedeniyle çiftçilerin kayısıyı erken satmak zorunda kaldığını belirten esnaf Mustafa Boyun, sarı ve siyah kayısı (gün kurusu) arasında fiyat bakımından büyük bir uçurum olduğunu ifade etti.

SİYAHI 500 TL!

Malatya'da sarı kayısının sezonda 150 TL'den satışa sunulduğunu belirten Boyun, şu anda bu fiyatların 135 TL'ye kadar düştüğünü açıkladı. Sarı kayısının aksine gün kurusunun sürekli arttığını vurgulayan Boyun, şunları söyledi:

"Kaba aşı dediğimiz iri boy kayısıları, 320-330 TL bandında alıp; bunları 400 TL'den satıyoruz. Vatandaş 1 kilo kayısı almak istese vereceği en düşük tutar 400 TL olur. Biz 330'dan alıyoruz, buna nakliye ve çıkıntılar dahil olduğunda 400 TL'yi buluyor. 10 Kilo kayısıdan bize satabileceğimiz 1 kilo iri boy kayısı çıkıyor. Yani 300'e aldığımız mal bize 330'a mal oluyor. Tabii en iri kayısıya 450-500 TL yazan da var. Bunlar gün kurusunun fiyatıdır. Sarı kayısı hala sezonunda olduğu gibi, 150 TL, hatta daha altında satılıyor."

KAYISI REKOR YENİLEDİ!

Malatya'da gün kurusu kayısının kilogram fiyatının 500 TL'yi bulduğunu belirten Boyun, bunun nedenini çiftçilerin depremden dolayı kayısıyı elinde uzun süre tutmak istememesi olarak açıkladı. Boyun, gün kurusu kayısının işçiliğinin zor olduğunu belirterek, çiftçilerin hemen kükürtlü kayısıya yönlendiğini ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir