Artık Eczacılarda Mağdur

Artık Eczacılarda Mağdur
Özelçi, vatandaşın sağlığıyla oynandığını, mevcut düzenlemenin yeni ilaçların yurda girişini engellediğini ifade etti.

İlaç fiyat kararnamesinde gerçekleşen son düzenlemenin eczacıları mağdur ettiğini belirten Türk Eczacılar Birliği Delegesi Tahir Özelçi, düzenlemenin yetersiz olduğunu ve bunun sonuçlarının da dolaylı olarak vatandaşı olumsuz yönde etkilediğini ifade etti.

Özelçi, Türk Eczacılar Birliği’nin konteynerinde yaptığı basın konuşmasında,

“16 Aralık’ta bir düzenleme yapılarak ilaç fiyatlarına yüzde 25 oranında zam yapıldı. Yani avro kuru 14 liradan hesaplanıyordu. Şu anda 17.55 beş liraya çıkarıldı. Biliyorsunuz ki esas Avro'nun kuru şu anda 31.78 lira. Dolayısıyla ilaçta, ilaç yokluklarının engellenmesi için yapılan düzenleme yeterli bir düzenleme değildir. Yeterli bir düzenleme olmadığı gibi dağıtım kanallarının kar oranlarında düzenleme yapılması, firmalara yüzde 25 oranında zam verilmesi, ilaç düzenlemesi yapılması ama bunun yanı sıra bu işin yükünü çeken, bu işin emeğini çeken, bu işin cefasını çeken, eczacıların kar oranlarında herhangi bir düzenlemeye gidilmemesi, eczacılarımızı ziyadesiyle üzmüştür” dedi.

“İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ ARTIK KADÜKTÜR”

Sahaya bakıldığında ilacın ulaştığı son nokta olarak eczacıların bulunduğunu kaydeden Özelçi, hastaya hesap vermek durumunda kalan kesimin eczacılar olduğunu ifade etti. Dolayısıyla eczacıların karlılık oranlarında acilen düzenlemeye gidilmesi gerektiğinin altını çizen yapan Özelçi,

“Eczacılarımızın da yaşam standartları daha da yüksek seviyeye çekilmesi için bu düzenlemeler yapılmalıdır. Şimdi ilaç fiyat kararnamesi artık kadüktür, görevini yerine getirememektedir. Üstelik bu kararnameyle şu andaki anında uygulanmamış 10 günlük. Bir süre sonra bu ilaç fiyatları yürürlüğe girecektir.” diye konuştu.

Özelçi, şöyle devam etti:

“Hem firma hem dağıtım kanalları eczanelere ilaç sevkiyatını durdurmuş durumdalar veya çok kısıtlı yapmaktadırlar. Halk sağlığının önemli olduğu bu noktada insanların ilaca ulaşamaması, kanser hastasının ilacını bulamaması, astım, KOAH hastasının ilacına ulaşıp, ulaşamayıp nefessiz kalması, tansiyon hastasının tansiyonun yükselmemesine çare bulamaması bizleri ziyadesiyle üzmektedir. Eczacılık yeminine bağlı kalıp bu hastalarımızın ilacını temin edebilmek için kurduğumuz WhatsApp gruplarından arkadaşlarımızdan ilaç temininin hangi hastanın ilacını hangi eczanede bulabiliriz? Hatta il dışında nasıl bulabiliriz. Bunun tasasını yaşayan eczacılar artık bu sorunları yaşamak istemiyorlar."

“SAĞLIKTA TASARRUF YAPILMAMALIDIR”

Yeni ilaç fiyat kararnamesinin yurda özellikle kanser ilaçlarının girmesine engel olduğunu söyleyen Özelçi,

“İlaç fiyat kararnamesi yeniden güncellenmeli veya yenisi yapılmalı. İlaç fiyatları üzerinden, sağlıkta tasarruf yapılmamalıdır. Şimdi sadece ilaç fiyat kararnamesiyle ilaca ulaşımın önünü engellememektedir. Yeni modül ilaçların da Türkiye'ye girmesini engellemektedir. Kanser ve yeni bulunan kanser ilaçları, yeni bulunan şeker diyabet ilaçları sırf ilaç fiyat kararnamesinden dolayı düzenlemenin yetersiz olmasından dolayı ülkemizdeki insanlarına ulaştırılamamaktadır. Ülkemiz insanları bütün dünyanın kullandığı bu yeni molekül yeni nesil ilaçları kullanamamaktadır.” şeklinde konuştu.

“ÜLKEMİZ İNSANININ SAĞLIĞIYLA OYNANMAKTADIR”

“Ülkemiz insanının sağlığıyla oynanmaktadır” diye sözlerine devam eden Özelçi,

“ Bizim yetkililerden burada beklentimiz, bakanlığımızdan beklentimiz, bir an önce kadük olan ilaç fiyat kararnamesi yeniden yapılmalı, yeniden düzenlenmelidir.” açıklamalarında bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir