Bakan Özhaseki 'Malatya'da 70 Bin Hak Sahibi Var'

Bakan Özhaseki 'Malatya'da 70 Bin Hak Sahibi Var'
Bakan Özhaseki: "Malatya'da 70 bin hak sahibi var. İşler planlandığı gibi devam ederse, gelecek sene başına kadar tüm hak sahiplerinin evlerini tamamlamış olacağız."

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya’daki Bakırcılar Çarşısı esnafını ziyaret etti. Bakan Özhaseki, bugün Malatya'da mesaiye başladığını belirterek, depremden sonra kaç kez geldiklerini hatırlamadığını dile getirdi.

Bakan Özhaseki, yaraların hızla iyileştirilmesi için gece gündüz demeden çalıştıklarını ifade ederek,

“Bugün son olarak şimdiye kadar neler yaptık, eksiklerimiz var mı, bunları nasıl gideririz, bir an önce hak sahiplerinin konutlarını, iş yerlerini nasıl teslim ederiz diye birkaç saattir toplantımızı devam ettirdik. Netice itibariyle, Şu anda Malatya’mızda AFAD’ın bize bildirdiği 69 bin kadar konut yapılması icap ediyor. Önümüzdeki günlerden belki mahkemelerden gelen veya başka türlü sahiplerle gelen hak sahipliğinin biraz daha artacağını düşünsek demek ki 70 bin civarında Malatya’mızda gerek merkezde gerekse kırsalımızda konut yapmak durumundayız.

Başladığımız ya da ihale sürecinde olan devam eden konut sayımız 54 bin kadar oldu. Bunlara en geç Mayıs ayında başlayarak her ay birkaç bini teslim etmek üzere 1 sene içinde de inşallah teslim etmiş olacağız. Geriye 15-16 bin kadar eksiğimiz kalıyor. Bunlarında 11 bini köy evi olarak önümüzde duruyor. Kırsalda yapacağımız konutlar olarak duruyor. Orada da en büyük sıkıntımız bazı köylerin fay hattı üstünde kaldığından dolayı yeni bir yere geçilmesi ve o yeni yerin tespitinin haliyle bizim tarafımızdan zemin etütleri yapılarak sert zeminler olarak belirlemeye çalışmakla birlikte vatandaşın da köylünün de evet biz buraya geçebiliriz demesiyle ilgili olduğu için bazen uzun bir süreç oluyor. İşte onları devam edip bitirdiğimizde de 11 bin köy konutumuzun ihalesini çok kısa bir süre içinde yaparız. Onlara zaten 6-8 ay gibi bir süre veriyoruz. Onlarda bir sene içinde bitmiş olur diye düşünüyoruz.

Yeşilyurt ve Battalgazi’de de birinde 2 bin 500, diğerinde de 3,500 kadar konut eksiğimiz var. Rezerv alanı ilan ettiğimiz yerlerde boşaltabildiğimiz, temizleyebildiğimiz, zemin etüdünü yapabildiğimiz yerlerde o konutlarda önümüzdeki 2-3 ay içinde ihalesini yapmış ve başlamış olacağız. Böylelikle değerli arkadaşlar bu uzun anlatım altındaki özet şu: Malatya’mızda 70 bin kadar hak sahibine vereceğimiz konut var. Bunun büyük bir bölümüne başladık. Ömrümüzdeki 3 ay içinde geriye kalanlarında bütün formalitelerini bitirip, ikmal edip, başlamış olacağız. Bunlarda en geç bir sene içinde bitirmiş olacağız. İşlerimiz düşündüğümüz gibi giderse gelecek senenin başlarında ortasına kadar Malatya’mızdaki bütün hak sahiplerinin evlerini bitirmiş olacağız. Böylelikle inşallah konutlarından mahrum kalan vatandaşlarımızın hepsi sağlam, güvenilir bu depremden daha şiddetli bir deprem gelse bile evlerinde huzurla oturabilecekler. Camlardan kapılardan, pencerelerden kendilerini asla atmayacaklar. Kendilerini koruyacak bir alan içinde depremin geçmesini beklemişler olacaklar.

Burada arkadaşlarımız eskiden beri ifade ediyorlar 22 ayrı esnaf grubu iş yapıyor. Bütün arkadaşlarımıza burada da iş yerlerini bir an önce teslim vermeyi düşündüğümüz için ilk işe başladığımız yerlerden birisi burası. Binlerce fora kazık çakılıyor yani zemini sağlam hale getirmeye çalışıyoruz.'' şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir