İnşa Edilecek Zemin Detaylı İncelenmeli

İnşa Edilecek Zemin Detaylı İncelenmeli
Prof. Dr. İbrahim Türkmen, “İnşa edilecek zeminin detaylı bir şekilde tanımlanmalıdır” dedi.

Psikososyal Destek Hizmetleri Ekibi tarafından düzenlenen etkinliğin 9. bölümünde İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Yüksel Çırak moderatörlük yaptı.

Etkinliğe, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Türkmen, İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Talha Sarıcı ve Eğitim Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Yüksel Çırak konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. İbrahim Türkmen, "Yapı Güvenliği ve Zemin Etüdü" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Türkmen, 6 Şubat depremlerinden sonra yapı güvenliğini deprem güvenliği olarak ifade ettiklerini belirterek, dayanıklılık açısından kalıcı sorunların dış etkenler ve kimyasal etkenler tarafından oluşturulabileceğine dikkat çekti.

Türkmen, mühendisler açısından kritik olan üç temelin dayanıklı yapı tasarımı, mevcut yapıların değerlendirilmesi ve depreme karşı güçlendirilmesi olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. İbrahim Türkmen, deprem yönetmeliğinde depreme dayanıklı tasarlanan sistemlerin ana ilkesini anlatırken hafif depremlerde yapısal ve yapısal olmayan sistem elemanlarının herhangi bir hasar almadığını belirtti. Türkmen, zeminin yapısını doğru anlamanın önemini vurgulayarak inşa edilecek zeminin detaylı bir şekilde tanımlanması gerektiğini ifade etti.

İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Talha Sarıcı, zemin incelemelerinde taşıma gücünün kritik olduğuna dikkat çekerek, taşıma gücünün yetersiz olduğu durumlarda binaların zemine gömülme potansiyeli taşıyabileceğini ifade etti. Sarıcı, zemin olaylarını belirlerken farklı derinliklerden alınan örnekleri deprem yönetmeliği ve çevre şehircilik bakanlığı temel etüdü uygulama esaslarına göre değerlendirdiklerini belirtti. Sıvılaşma konusunda da bilgi veren Sarıcı, son olarak konuşmasını tamamladı.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir