Kaçak Yapılaşma Tehlikesi: Malatya'da Artıyor!

Kaçak Yapılaşma Tehlikesi: Malatya'da Artıyor!
Kaçak yapılaşma Malatya'da artıyor. Uzmanlar, önlem alınmazsa ileride sorunlar yaşanabileceğini belirtiyor. Altyapı hizmetlerinin verilmesi riski artırabilir.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde ciddi hasara uğrayan Malatya'da özellikle tarım alanlarında kaçak yapılaşma problemi giderek artıyor. Plansız, denetimsiz ve mühendislik hizmeti almadan inşa edilen binaların sayısı her geçen gün artarken uzmanlar, bu yapılar için acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.

Malatya'da depremin ardından barınma ihtiyacı için mühendislik desteği olmaksızın yapılan binaların sayısı hızla artıyor. Şehrin yeni sorunu haline gelen bu yapıların 20 binden fazla olduğu belirtiliyor.

Tarım arazi alanlarımız zarar görüyor

Malatya İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı ve Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, kaçak yapılaşmanın Malatya'da deprem sonrası en ciddi sorunlardan biri haline geldiğini belirtti. İnsanların barınma ihtiyacını göz önünde bulundurarak,“Barınma sorununu çözemediğiniz sürece her geçen gün tarımsal topraklara konutlar yapılıyor. Tarımsal topraklarımız katlediliyor. Vatandaşlar şu anda barınma ihtiyaçlarını giderebilmek için tarımsal topraklara 23 bin civarında yapı inşa etti. Bu yapılaşma ileride bize daha büyük sorunlar getirecek. Buradaki binalar bir kere mühendislik hizmeti almadan, tamamen tarla sahibi ile ustanın planlaması doğrultusunda yapılıyor. Bir başka sorun ise buraya bina yapan vatandaş ileri süreçte “Oğlum büyüdü bir kat daha çıkayım” diyecek. Mühendislik hizmeti olmayan bina üzerine bir kat çıkacak. Sonra “Kızım için bir daire yapayım” diyecek ve bir kat daha çıkacak” dedi.

Kaçak yapılaşma artıyor

Kaçak yapılarla ilgili gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Aluçlu, bu binalara altyapı hizmetlerinin sağlanması durumunda ileride 'af' veya 'barış' gibi uygulamaların kaçak yapılaşmayı teşvik edebileceğini ifade etti. Aluçlu,“Şimdi bir kat yapacak belki ileride beş katlı daire olacak. Şehirdeki evi yıkılmış, kalacak yeri yok, ev yapım süreci de uzamış dolayısıyla alternatif çözümler hızlandı. Konteynerde yaşayanların bazıları bahçe ve tarlası varsa oralara konut tasarladı. Şehirdeki yapılaşma süreci uzadıkça kaçak yapılaşma hızlanıyor. Bu binalar için çözüm bulunması gerekiyor. Hükümet bunlara af getirip çözecektir çünkü başka çözümleri yok. Oysaki baştan bunların yapımına izin verilmeseydi, insanlar bu kadar masraf yapmasalardı, bu olanak sunulmasa ve birkaçı yıkılsaydı diğerlerine örnek olurdu. Dolayısıyla bu sayı 23 bin olmayacaktı, 3 binde kalacaktı. Belediyelerin bu kaçak yapıları yıkması gerekirdi” diyerek sözlerini bitirdi.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir