Malatya İçin Kritik Açıklama

Malatya İçin Kritik Açıklama
6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerle büyük hasar alan Malatya'da, '7 ve üzeri deprem üretecek aktif fay kaldı mı?' sorusuna uzman bir cevap geldi.

Deprem Uzmanı Baturhan Öğüt, iki önemli depremin etkisi altında kalan ve ardından yaşanan artçı sarsıntılar nedeniyle büyük endişe yaşayan Malatya için önemli bir beyanatta bulundu. Baturhan Öğüt,

“Malatya’da 6 Şubat 7,6'lık deprem sonrası 7 ve üzeri deprem üretebilecek fay parçası kalmadı” dedi.

Öğüt,

“Yeşilyurt, Doğanyol, Akçadağ, Doğanşehir ve Yeşilyurt-Çelikhan arasında 4,0 ila 5,0 arası depremlerin olması anormal bir durum değildir çünkü bölgelere uygulanmış 2.5+2.5=5 bar stres transferi olmuştu yanı başınç (baskı) uygulanmıştı” açıklamasını yaptı.

Öğüt, bölge için ise şunları söyledi:

“Çelikhan, Pütürge yöresinde depremlerin bir diğer ana nedeni alttan kuzey yönlü 25mm/yıl üstten 16mm/yıl hız ile bu bölgeye hem Arabistan hem Malatya- Elazığ- Tunceli-Bingöl bloğu baskı yani (basınç) uygulamakta bu basınca ek olarak Adana-Osmaniye-Maraş bloğunun dönme davranışı sonucunda baskı uygulamaktadır. Bu bölgede 4,0 ilâ 5,1 arası depremlerin çoğu gerilim transferi sonucunda olmaktadır ve artçı depremlerdir.”

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir