Malatya'da Depremzedelerin Kredi Bekleyişi Devam Ediyor

Malatya'da Depremzedelerin Kredi Bekleyişi Devam Ediyor
Malatya'da evlerinde hasar tespit edilen depremzedelerin, güçlendirme çalışmaları için ilgili kurumlara yaptıkları kredi başvurularından hala bir geri dönüş alamadıkları belirtiliyor.

Malatya'da, 6 Şubat depremlerinde orta düzeyde zarar gören bazı binalarda güçlendirme çalışmaları başlatıldı. Çalışmaların hızlanarak vatandaşların evlerine yeniden kavuşmalarını hedefleyen İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Mehmet Bülbüloğlu, konut sahiplerinin kredi almakta zorluk yaşadığını ifade etti.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkisiyle büyük bir tahribata uğrayan Malatya'da, orta düzeyde hasar gören bazı binalarda güçlendirme çalışmalarına başlandı.

Yeşilyurt ilçesi Bostanbaşı Mahallesi'nde yer alan ve orta düzeyde hasarlı olarak belirlenen bazı binalarda alınan izinlerin ardından güçlendirme çalışmalarına başlandı. Konut sahipleri, krediye erişimde zorluk yaşadıklarını belirterek yetkililerden destek talep ettiler.

"ÇALIŞMALAR KREDİYE ULAŞAMADIĞIMIZ İÇİN YAVAŞ İLERLİYOR"

Depremlerde etkilenen dairemizin bulunduğu binada güçlendirme çalışmalarına başlandığını belirten Abdurrahman Göktürk, krediye erişimde yaşadıkları zorlukları dile getirdi.

"Depremlerde yaşadığımız binamız hasar gördü. Sonrasında orta düzeyde hasarlı olan binada güçlendirme çalışmalarına başladık ve bu çalışmalar devam ediyor. Ancak kredi başvurularımızın onaylanmaması nedeniyle süreç yavaş ilerliyor. Ev sahibi olmamıza rağmen şu an kiracı pozisyonundayız. Devlet tarafından sağlanan 5 bin TL kira yardımıyla, 12 bin TL'ye kiraladığımız evde yaşıyoruz. Bu durum bizi mağdur ediyor. Kredi sorununun bir an önce çözülmesi gerekiyor, böylece güçlendirme çalışmalarını tamamlayarak evimize dönebiliriz. Ancak ödemeleri yapamıyoruz ve kredi desteği gelmezse evde devam eden çalışmaları tamamlama imkanımız olmayacak. Beklentimiz, kredi desteğinin hızlı bir şekilde sağlanması." dedi.

“GÜÇLENDİRME RUHSATI ALINMASINA RAĞMEN SÜREÇ YAVAŞ İŞLİYOR”

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Mehmet Bülbüloğlu, konu hakkında şunları söyledi:

“Malatya'da orta düzeyde hasarlı bina sayısı oldukça fazla. Hasarlı binalardaki güçlendirme ruhsatları için uzun bir süredir mücadele ediyorduk. Zorlu bir süreçten sonra vatandaşlarımız nihayet güçlendirme ruhsatlarını ilgili belediyelerden almaya başladılar. Ancak ruhsatlar alındığı halde sürecin hızlanmaması hayal kırıklığına neden oldu. Orta hasarlı binalardaki güçlendirme çalışmaları bir an önce tamamlanarak vatandaşların evlerine kavuşması için çaba sarf edilmeli. Evini güçlendirmek amacıyla ilgili kurumlara kredi başvurusunda bulunan hiçbir vatandaşımızın başvurusu henüz onaylanmış değil. Bu durumda belirsizlik hakim. Mağdur olan vatandaşlarımıza en az 350 ila 400 bin arasında bir kredinin sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu noktada ilgili kurumların desteklerini bekliyoruz.”

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir