Malatya’da Kayısı Çekirdeği Rekora İmza Attı

Malatya’da Kayısı Çekirdeği Rekora İmza Attı
Dünya kuru kayısı üretiminde öncü olan Malatya, ülke ekonomisine büyük bir katkı sağladı. Tescilli kuru kayısı çekirdeğinden 2023 yılında toplam 16 milyon 200 bin dolar gelir elde edildi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'da, coğrafi işaret tescil belgeli "Malatya kayısı çekirdeği"nden geçen yıl 4 bin 788 tonluk ihracat yapılarak 16 milyon 200 bin dolar gelir elde edildi.

Dünya kuru kayısı üretiminin büyük bir kısmının gerçekleştiği ve "Dünyanın kayısı başkenti" olarak anılan kentte, kayısının yanı sıra çekirdeği de değerlendiriliyor. AA muhabirinin Malatya Ticaret Borsası verilerinden derlediği bilgiye göre, geçen yıl İtalya, Fransa gibi 30 ülkeye 4 bin 788 ton kayısı çekirdeği ihraç edilerek 16 milyon 200 bin dolar döviz girdisi sağlandı.

Önceki yıl ise 4 bin 956 tonluk ihracattan 18 milyon 400 bin dolarlık döviz girdisi sağlanmıştı.

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanvekili Erhan Almendi, AA muhabirine, dünya kuru kayısı üretiminin büyük bir kısmının gerçekleştiği Malatya'da kayısının çekirdeğinin yüzde 90'ını ihraç ettiklerini söyledi. Kentin depremlerden olumsuz etkilenmesine rağmen kuru kayısı ve kayısı çekirdeği ihracatının tüm hızıyla devam ettiğini aktaran Almendi, şöyle devam etti:

"Kayısı çekirdeğini en çok Avrupa ülkelerine gönderiyoruz. En büyük alıcılarımız ise İtalya, Fransa, Almanya. Avrupa'da genellikle kayısı çekirdeği, pasta sektöründe ve endüstriyel ürün olarak kullanılmaktadır. 2023'te 4 bin 788 tonluk ihracat yapılarak 16 milyon 200 bin dolar gelir elde ettik. Bu rakamlar oldukça başarılı. ABD'deki badem rekoltesine bağlı olarak fiyatlarda dalgalanmalar olabiliyor. 2024'te daha fazla kayısı çekirdeği ihraç etmeyi hedefliyoruz."

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir