Seçim Kısıtlamaları Başladı! Hangi Değişiklikler Olacak?

Seçim Kısıtlamaları Başladı! Hangi Değişiklikler Olacak?
Seçim sürecindeki heyecan dolu günler artık başladı! Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği takvime göre, seçim kısıtlamaları uygulanmaya başladı.

Seçim sürecinde kritik bir noktaya ulaşıldı! Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği takvime göre, seçim propaganda sürecinde çeşitli kısıtlamalar ve yasaklar devreye girdi. Kamuoyu araştırmaları, anketler ve tahminler gibi bilgiler artık yayınlanamayacak. Ayrıca, bakanlar ve vekiller makam araçlarıyla seyahat edemeyecek ve karşılama törenleri düzenlenemeyecek.

31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirilecek olan yerel seçimler için propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları, saat 00.00 itibarıyla başladı.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) açıkladığı seçim takvimi doğrultusunda, propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları başladı. Propaganda serbestliği 30 Mart Cumartesi saat 18.00'de sona erecekken, seçim yasakları 31 Mart saat 23.59'da sona erecek.

Bu süre zarfında, seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin bitimine kadar yazılı basında ilanlar ve reklamlar aracılığıyla veya internet siteleri üzerinden sözlü, yazılı veya görsel propaganda yapabilirler.

Seçim süresince genel yollar üzerinde, ibadethanelerde, kamu hizmeti verilen bina ve tesislerle birlikte ilçe seçim kurullarının belirlediği meydanlar dışında toplu olarak sözlü propaganda yapılması yasaktır.

Açık alanlarda, gün batımından sonraki ikinci saat başından, gün doğuşuna kadar toplu şekilde sözlü propaganda yapılamaz.

Vatandaşların e-posta adreslerine veya telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesajlar gönderilerek propaganda yapılamaz. Ancak siyasi partiler kendi üyelerine her zaman bu tür iletileri gönderebilirler.

Oy verme gününden önceki 10 günlük dönemde, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın organlarıyla kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim hatları aracılığıyla mini referandum gibi adlar altında bir siyasi partinin veya adayın lehine veya aleyhine veya seçmenin tercihini etkileyecek şekilde yayın yapılması ve dağıtılması yasaktır.

Bakanlarla, milletvekillerinin yurtiçinde gerçekleştirecekleri seçim propagandası gezileri, makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen araçlarla yapılamaz. Bu tür gezilerde protokol gereği karşılama ve uğurlama törenleri düzenlenemez ve resmi ziyafetler verilemez.

Bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası kapsamındaki gezilerine hiçbir devlet memuru katılamaz.

Seçim Günü Yasakları

Seçim günü olan 31 Mart'a ilişkin yasaklar, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun kapsamında belirlenmiştir.

Oy verme gününde her türlü içki satışı ve tüketimi yasaktır. Ayrıca, eğlence yerleri oy verme süresince kapalı olacak; ancak eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda sadece yemek servisi yapılacak.

Emniyet ve asayişi sağlamakla görevli olanlar dışında kimse silah taşıyamayacak.

Seçim günü saat 18.00'e kadar radyo ve televizyon kanalları ile diğer yayın organlarının seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapması yasaklanacak. Saat 18.00 ile 21.00 arasında sadece Yüksek Seçim Kurulu'nun seçimle ilgili haber ve duyuruları yayınlanabilecek. Saat 21.00'den sonra ise tüm yayınlar serbest olacak, ancak YSK bu saat aralığını öne çekebilir.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir