Tarihi Eser Kaçakçılığında Uluslararası İş Birliği

Tarihi Eser Kaçakçılığında Uluslararası İş Birliği
Fransa ve Türkiye'deki güvenlik birimleri ve uluslararası kurumlar arasındaki iş birliğiyle binlerce tarihi eser kaçakçılığı engellendi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Her şey, 2019 yılında Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığımızın Avusturya'da bir müzayede firmasında satışa çıkan Anadolu kökenli çok sayıda sikkeyi tespit etmesiyle başladı. Avusturya'da başlatılan inceleme Fransa'ya kadar uzandı. Fransız kolluk kuvvetleri, ülkemizden yasa dışı yollarla çıkarılan bu eserleri pazarlayan kişilere karşı geniş kapsamlı ve örnek bir soruşturma başlattı.

Bu süreçte, Türk polisi tarafından düzenlenen ve uluslararası alanda büyük yankı uyandıran Anadolu ve Miras Operasyonu ile bu eserleri kaçıran suç örgütünün Türkiye ayağı deşifre edildi. Dünya Gümrük Örgütü, ülkeler arası işbirliğini güçlendirerek bilgi akışını hızlandırdı. Bu yoğun çaba sonucunda, Fransız Gümrük ve İstihbarat Birimi tarafından sikke ve yazıtlar da dahil olmak üzere 8 bin 659 eser ele geçirildi.

Fransa Gümrük ve İstihbarat Birimi ile Türkiye İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı başta olmak üzere, Bulgaristan, Almanya, Avusturya ve Dünya Gümrük Örgütü yetkililerine, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğüne, Adalet Bakanlığına, Dışişleri Bakanlığına ve tüm iş birliği yapanlara teşekkür ediyorum.'' ifadelerine yer verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir