Bostanbaşı'nda Deprem Sonrası İnşaat Çıkmazı

Bostanbaşı'nda Deprem Sonrası İnşaat Çıkmazı
Malatya'da 6 Şubat depremlerinin ardından dikkat çeken Bostanbaşı'da, birçok ev güçlendirme projesinin onaylanmasını beklerken, bazı platformlar rezerv alan talebinde bulunuyor.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrasında büyük çoğunluğu terk edilmiş durumda olan Yeşilyurt ilçesine bağlı Bostanbaşı Mahallesi'nde, orta seviyede hasar almış binaların durumu hala belirsizliğini korurken, bazı platformların rezerv alan talebi hala netlik kazanmış değil.

İnşaat firmaları, 750 bin TL hibe ve 750 bin TL kredi dışında daire sahiplerinden ekstra 1,5 milyon TL'ye kadar para talep ediyorlar ki bu durum Bostanbaşı sakinlerini zor durumda bırakıyor.

Kahramanmaraş'taki depremlerle gündeme gelen Bostanbaşı'nda, deprem öncesi 37 bin kişi yaşarken, şu an mahalledeki nüfus 7 bine düşmüş durumda. 4 bin binaya ağır, bin 500 binaya ise orta seviyede hasar raporu verilmiş durumda ve birçok bina patlatma yöntemiyle yıkılmış.

Orta hasarlı binaların bazıları güçlendirilirken, yerinde dönüşüm isteyen vatandaşlar, inşaat firmalarının talep ettikleri miktarların çok yüksek olması nedeniyle mahallenin rezerv alan ilan edilmesini istiyorlar. İnşaat firmaları ise maliyetlerin ve işçilik fiyatlarının aşırı derecede yükselmesi sebebiyle 750 bin TL hibe ve 750 bin TL kredinin yetersiz olduğunu ve bu durumun çıkmaza girdiklerini belirtiyorlar.

Bostanbaşı Mahalle Muhtarı Faik Özbay, Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremler öncesinde mahallede 37 bin kişinin yaşadığını belirtirken, deprem sonrasında vatandaşların %80'inin mahalleyi terk etmek zorunda kaldığını ifade etmişti.

Özbay,

“Vatandaşlarımız devletimizden ve bizlerden talebi yerinde dönüşüm. Mahalle sakinleri “Biz yerinde dönüşüm yapmak istiyoruz ama devletin verdiği 750 bin TL hibe ve 750 bin TL kredi yetersiz” diyorlar. Yerinde dönüşüm için verilen paranın bir milyon hibe, bir milyon kredi olmasını talep ettik. Müteahhitler yerinde dönüşüm için verilen 750 bin hibe ve 750 bin kredinin yanında bir milyon 200 bin ila bir milyon 500 bin TL arasında para talep ediyor. Mahalle sakinleri bu parayı veremez. Burada yaşayanların çoğu memur ve emeklilerden oluşuyor. Bostanbaşı’nı yeniden ayağa kaldırmak istiyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızdan Bostanbaşı’ndaki konut yerlerinin rezerv alan ilan edilip Emlak Konut ve TOKİ tarafından yapılmasını talep ediyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir