Fiyat Uyumluğu ve Denetimler: Kurula Gönderilen Aykırılıklar ve Önlemler

Fiyat Uyumluğu ve Denetimler: Kurula Gönderilen Aykırılıklar ve Önlemler
Denetimlerde belirlenen uyumsuzluklar Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na gönderildi. Raf ve kasa fiyatları arasındaki farkın önlenmesi sağlanıyor.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kovid-19 salgınının başlangıcından 26 Nisan'a kadar geçen dört yıllık dönemde yaklaşık 80 bin işletme ve 500 bin ürünün denetlendiğini açıkladı.

Bakan Bolat, CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış'ın, bakanlık tarafından gerçekleştirilen fahiş fiyat denetimlerine ilişkin yazılı soru önergesine yanıt verdi.

Bolat, kırmızı et de dahil olmak üzere, kamunun beslenme, sağlıklı yaşam ve korunma gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli olan mal ve hizmetlerin fiyatlarında fahiş artışlar yaparak veya vatandaşların bu ürünlere ulaşmasını engelleyerek mağduriyete neden olan tüm girişimlerin yakından izlendiğini belirtti.

Bu çerçevede, 81 ilde Ticaret İl Müdürlükleri tarafından üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin günlük olarak denetlendiğini belirten Bolat,"Kovid-19 pandemisinin başlangıcından 26 Nisan 2024 tarihine kadar yaklaşık 80 bin işletme ve 500 bin ürün denetlenmiştir" dedi.

Ramazan ayı boyunca vatandaşlardan gelen fahiş fiyat şikayetleriyle ilgili olarak Ticaret Bakanlığının, ilgili bakanlık ve kurumlarla koordinasyon içinde çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Bolat,"Ticaret İl Müdürlüklerince ramazan ayının başladığı 11 Mart 2024 tarihinden itibaren özellikle market bazında yapılan denetimler daha da yoğunlaştırılmış ve sadece ramazan ayında (11 Mart-9 Nisan) yaklaşık 6 bin 500 işletme ve 56 bin 700 ürün fahiş fiyat artışları kapsamında denetlenmiştir" bilgisini paylaştı.

Bolat, denetimlerde belirlenen uyumsuzlukların Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na gönderildiğini duyurdu.

Ürünlerin raf fiyatı ile kasa fiyatı arasındaki farkın önlenmesi, tüm ürünlerin fiyat etiketiyle donatılması ve indirimli satışlara yönelik denetimlerin gerçekleştirildiğini belirten Bolat, şu detayları paylaştı:"Bakanlığımız Ticaret İl Müdürlükleri ve belediyeler tarafından 1 Ocak-31 Mart 2024 tarihleri arasında her türlü perakende ürün satışı yapılan iş yerleri ile özellikle restoran, lokanta ve kafeler dahil olmak üzere 47 bin 563 adet iş yeri denetlenmiş, mevzuata aykırı uygulama tespit edilen 10 bin 267 iş yerinde toplamda 27 milyon 433 bin 615 TL idari para cezası uygulanmıştır" ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir