Kısmi Emekliliğin Şartları Açıklandı!

Kısmi Emekliliğin Şartları Açıklandı!
EYT’li olamayanlar için ikinci bir alternatif olan kısmi emeklilikte maaş detayı ortaya konuldu.

Kısmi emeklilik, primlerini doldurmadan emekli olma fırsatı sunan bir alternatif olarak karşımıza çıktı. Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerine göre, Temmuz-Aralık sezonunda enflasyonun yüzde 35.25 olması halinde en düşük emekli maaşı 10,143 TL'ye yükselecek. Bu durumda maaşı kısmi emeklilikten faydalananlarında alması ön görülüyor.

Sigorta primlerini doldurmadan emekli olmak isteyenlerin ve kısmi emeklilikten faydalanmak isteyenlerin 15 sene sigortalılık süresini ve 3,600 prim gününü doldurması bekleniyor. Yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerdeyse 60 olarak bulundu. Ayriyeten aylık gelirine, sigorta başlangıç zamanına ve çalışılan mertebeye göre farlılık gösteriyor.

Diğer yandan kısmi emeklilik seçeneği ile primleri doldurmadan emekli olmak mümkün fakat bu durumun olumsuz bir tarafı da var. O da maaşlar oluyor. Kısmi emekliler normal emekliden daha düşük bir maaş alacak. Bu durumda aylık maaşın yüzde 25-30 daha düşük olduğunun göstergesi.

İşe başlangıç tarihi, sigorta başlangıç tarihi ve sigortanın işleyiş süresine göre kısmi emeklilik şartları değişkenlik gösterebilir. Örnek olarak, 8 Eylül 1999'dan önce sigorta yapmış olanlar 15 yıl ve 3,600 prim günüyle 50-60 yaş arasında emekli olabilecekken, bu tarihten sonra sigorta yapmış olanlar için daha fazla prim günü olması gerekebilir.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir