Pütürge'de Büyükçay Barajı İhalesi ve Kamulaştırma Tepkisi

Pütürge'de Büyükçay Barajı İhalesi ve Kamulaştırma Tepkisi
Pütürge'de Büyükçay Barajı'nın ihalesi tamamlandı. Ancak, ihale sonrasında hızla başlatılan kamulaştırma süreci, Pütürge halkında büyük bir rahatsızlık yarattı.

Pütürge Uzuntaş ve Yeşildere bölgelerinde planlanan Büyükçay Barajı projesi kapsamında hızla başlatılan kamulaştırma kararına karşı çıkan yerel sakinler, sürecin yeterince şeffaf ve adil olmadığına dair tepkilerini dile getirdi. İddialara göre, bölge halkı gerekli bilgilendirmeler yapılmadan ve mülklerinin değeri belirtilmeden kamulaştırma süreci başlamış.

Pütürge'de bir araya gelen Uzuntaş ve Yeşildere mahalle sakinleri, Büyükçay Barajı inşaatıyla ilgili yaşadıkları sorunlar nedeniyle ciddi mağduriyet yaşadıklarını ifade etti.

Pütürge MHP İlçe eski Başkanı Mustafa Aluç yaptığı açıklamada, şu ana kadar hukukun üstünlüğüne inandıklarını dile getirerek,

“Bizler şimdiye kadar herhangi bir taşkınlığa sebep olmadık hep hukukun üstünlüğüne inanıyoruz. Yakın zamanda İnşaatına başlanacak barajla birlikte tüm anılarımız gelecek kuşaklara miras bırakacağımız ne varsa suya gömülecek. Acele alınan kararla Kamulaştırma kararlarının yarattığı trajik mağduriyetlerden birinin kurbanı oluyoruz.” dedi.

Aluç açıklamalarına şöyle devam etti:

“En temel insan haklarından mahrum bırakılarak yaşama barınma ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı elimizden alınacak gibi. Bu güne kadar yapılan ciddi hatalardan bir şekilde dönüleceğine kanaat getirdik ve bekledik. Ancak gelinen son durum itibarıyla şartlar sürekli aleyhimize işlemektedir. Bunu gördük ve artık sesimizi kamuoyuna duyurmaya karar verdik.”

“MAĞDURLARA NEDEN BİLGİ VERİLMİYOR?”

“Yerel yöneticiler bu güne kadar zorlaşan şartlarımıza yeterince sahip çıkmadı” diyerek sözlerine devam eden Aluç, Bu proje bir hizmetse biz bu hizmetin neresindeyiz. Proje hakkında yerel yönetimler neden detaylı bir bilgi mağdurlara vermiyor. İlçede böylesi büyük bir mağduriyetin muhatapları neden ortada yok. Köylerimizde yapılacak kamulaştırma çalışması nasıl yapılacak mahiyeti nedir kimse tam bir bilgiye sahip değil. Mağdur olacak mahalle sakinlerine kurulacak yeni yerleşim belirlenmemiş belirlendiyse yer nerede? diye sordu.

“SESSİZ KALMANIN AÇIKLAMASI VAR MI?”

Büyükçay Barajı’nın kapladığı alanda sular altında kalan ev ve arazilerinin birim fiyatı ne olduğunu bilmediklerini açıklayan Aluç,

“Baraj bölgesindeki bütün köylerimizi tek bir merkezde yerleşim planı var mı? Böylesine devasa projelerde daha hazırlık aşamasında bile şakır şakır propaganda yapılırken sesiz kalınmasının bir açıklaması varımdır bilmek istiyoruz.” dedi.

Pütürge Çevre Platformu Sözcüsü Ramazan Derin de söz konusu barajın yapımının bugün doğuracağı sonuçları 2022 yılında dile getirdiklerini söyledi. Derin, 2022’den buya hukuksal anlamda bir değişikliğin olmadığını ama halkın bugün itibariyle büyük tepki gösterdiğini açıkladı. Derin,

“Hukuksal olarak yapılacak pek bir şeyin olmaması, her şeyin bittiği anlamına gelmez. Halkın yoğun olarak tepkisi, kitlesel bir tepki çözüm olur” şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir