TCMB Politika Faizini Yüzde 50 Arttırdı! Enflasyonla Mücadelede Sıkılaştırma Yoluna Gidiyor

TCMB Politika Faizini Yüzde 50 Arttırdı! Enflasyonla Mücadelede Sıkılaştırma Yoluna Gidiyor
TCMB, beklenmedik şekilde politika faizini %50'ye yükselterek enflasyonla mücadelede sıkılaştırma yoluna gitti. TÜFE beklentileri aştı, bu hamleyi tetikledi.

Merkez Bankası (TCMB), bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında beklenmeyen bir karar alarak seçim öncesinde politika faizini 500 baz puanlık bir artışla yüzde 50 seviyesine yükseltti.

Son olarak şubat ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE), yıllık bazda beklentileri aşarak yüzde 67,07 artış göstermişti ki bu oran yüzde 66'lık tahminleri aşmıştı.

Ayrıca TÜFE, şubatta aylık bazda yüzde 4,53 artış kaydetmişti; bu da aylık enflasyon için beklentinin üzerinde gerçekleşmişti.

Enflasyonun beklentilerin üzerinde seyretmesi, geçen toplantıda faiz artışını göz ardı eden TCMB'nin tekrar sıkılaştırma adımlarına dönebileceği ihtimalini gündeme getirdi. Geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından Haziran 2023 ile Ocak 2024 arasındaki dönemde TCMB, politika faizini 3.650 baz puan artırdı. Ocak ayında politika faizinin yüzde 45'e çıkmasıyla birlikte banka, yeterli sıkılaştırma politikasına ulaşıldığını ifade etti ve faiz oranını şubat ayında sabit tuttu.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir