Erken emeklilik tablosu ayyuka çıktı: 47-48-49-50 yaş altı 3600 prim günü ile emeklilik var

Erken emeklilik tablosu ayyuka çıktı: 47-48-49-50 yaş altı 3600 prim günü ile emeklilik var
Erken emeklilik, her çalışanın hayalini süsleyen bir fırsattır. Son yapılan düzenlemelerle birlikte, SSK ve bağ-kurlu çalışanlar için bu hayal gerçeğe dönüşebilir.

Uzun yıllar çalışma hayatında olan herkes erken emekli olmanın hayalini kuruyor. Özellikle mart ayı başında çıkan EYT yasası erken emeklilik bekleyenler için adeta bir umut ışığı olmuştur Hatta milyonlarca kişi yeni düzenlemenin hayata geçmesini ve emeklilik sisteminin sil baştan değişmesini beklerken az önce önemli bir duyuru daha geldi. Artık erken emeklilik mümkün olacak. SSK ve bağ-kurlu milyonlarca kişi için emeklilik sistemi sil baştan değişiyor. Erken emeklilik son dakika detayları haberimizde…

Erken emeklilik bekleyen milyonlarca bir şey için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile emeklilik sisteminin değişeceği müjdesini vermişti. SSK ve bağ-kur'lu çalışanlar düzenleme tarihini merakla bekliyordu. Beklenen haber nihayet geldi. Milyonlarca kişinin beklediği düzenleme TBMM gündemine geliyor. Bu düzenleme ile birlikte erken emeklilik yasası çıkacak ve 10 yıl çalışma süresi ile erken emeklilik yolu açılacak. Milyonları kapsayacak olan erken emeklilikte avantajlı olan gruplar da var.

Erken Emeklilik Hakkı Olan Meslekler

Bazı meslek grupları erken emeklilik hakkını yasal olmadan elde ediyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen meslek grupları açıklandı. O meslek gruplarında çalışanlar normal emeklilik yaşından daha erken emekli olma şansı yakalıyor. İşte erken emeklilik hakkı bulunan meslekler:

  1. Demir ve Çelik Fabrikaları Çalışanları
  2. Cıva Üretimi İşlerinde Çalışanlar
  3. Madencilik ve Yeraltı İşleri Çalışanları
  4. Asit Üretimi Yapan Fabrika ve Atölye İşçileri
  5. Radyoaktif İşlerde Çalışanlar
  6. Emniyet Teşkilatı Çalışanları
  7. Askerler
  8. Basın ve Gazetecilik İşleri
  9. Ceza İnfaz Kurumlarında Çalışanlar

47-48-49-50 Yaş Altı Erken Emeklilik Hakları Var

Bu meslek gruplarında çalışanların yıpranma payları diğer meslek gruplarına göre çok daha yüksek oluyor. Bu nedenle yukarıda listelenen meslek gruplarında olanlar 47-48-49-50 yaş altı erken emeklilik hakkına sahip oluyor. Erken emeklilik için 3600 prim gün sayısını tamamlamak ve ardından SGK'ya dilekçe vermek yeterli oluyor.

Doğum ve Askerlik Borçlanması İle Erken Emeklilik

Erken emeklilik için diğer bir formül ise doğum ve askerlik borçlanması yapmak. Doğum ve askerlik borçlanması ile erken emeklilik için sigortalılık tarihinden sonra askere gitmiş olmak ya da doğum yapmış olmak gerekiyor. Bu şartlara uygun olanlar çocuk sayısına göre ya da askerlik süresine göre borçlanma yaparak emeklilik hakkı elde edebiliyor.

Erken Emeklilikte Yeni Düzenlemeler

Ülkemizde erken emeklilik hakkı olan meslek grupları her geçen gün artıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni düzenlemelerle birlikte SSK ve bağ-kurlu çalışanlar için umut ışığı doğuyor. Bu düzenlemelerle beraber erken emeklilik hakkı kazanmanın yolu açılıyor. Peki, hangi meslek grupları bu avantajdan yararlanabilir?

Yukarıda belirttiğimiz gibi, demir ve çelik fabrikaları çalışanları, cıva üretimi işlerinde çalışanlar, madencilik ve yeraltı işleri çalışanları gibi bazı meslek grupları normal emeklilik yaşından daha erken emekli olma fırsatı yakalayacak. Bu meslek gruplarında çalışanlar yıpranma payları nedeniyle 50 yaş altı erken emeklilik hakkına sahip olacak. Bu avantajlı meslek gruplarına dahil olanlar, 3600 prim gün sayısını tamamladıktan sonra SGK'ya başvurarak erken emeklilik hakkını elde edebilirler.

Doğum ve Askerlik Borçlanması İle Erken Emeklilik

Erken emeklilik için bir diğer seçenek ise doğum ve askerlik borçlanması yapmaktır. Bu yöntemle sigortalılık tarihinden sonra askere gitmiş ya da doğum yapmış olanlar erken emeklilik hakkı kazanabilirler. Doğum ve askerlik borçlanması, çocuk sayısına veya askerlik süresine göre hesaplanır. Bu borçlanma sayesinde emeklilik hakkı elde etmek mümkün olur.

Erken Emeklilik Avantajları

Erken emeklilik, çalışanlar için bir dizi avantaj sunar. Öncelikle daha genç yaşta emekli olarak hayatın tadını çıkarmak mümkün olur. Ayrıca yıpranma payları nedeniyle bazı meslek gruplarında daha erken emekli olmak, sağlık açısından da olumlu bir etki yaratabilir. Çalışanlar, daha genç yaşta emekli oldukları için hobilerine vakit ayırabilir ve sevdikleriyle daha fazla zaman geçirebilirler.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir