Malatya'da Deprem Sonrası Konut Krizi

Malatya'da Deprem Sonrası Konut Krizi
Malatya'da deprem sonrası konut krizi devam ediyor; yüksek kiralar ve çözümsüzlük vatandaşları zorluyor.

Malatya'da, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremler büyük hasara yol açtı. Binlerce ev ve iş yeri yıkıldı. Şu anda, İkizce, Gelinciktepe ve Çamurlu bölgelerine yüksek katlı binalar, diğer ilçelere ise köy evleri inşa ediliyor.

İlk aşamada 6,181, ikinci aşamada ise 1,700 konutun tamamlandığı Malatya'da, deprem konutları kiralanabilir durumda.

Deprem öncesinde Malatya'da en yüksek kira ücretinin 5-6 bin TL olduğu biliniyordu. Ancak, deprem konutlarının inşasıyla birlikte bu rakamların düşmesi bekleniyordu. Ne yazık ki, beklenen durum gerçekleşmedi. Depremzedeler için yapılan evler, kısa sürede kiralık ilan sitelerinde yayılmaya başladı. İlk başlarda nadiren karşılaşılan bu ilanlar, son günlerde oldukça yaygın hale geldi.

Özellikle İkizce'deki TOKİ konutlarında, 8 bin TL'den başlayan kiralık ilanları, 13 bin 500 TL'ye kadar yükseliyor. 3+1 deprem konutları için verilen kiralık ilanlarında, evlerin kiraya verildiği ücretler arasında 8 bin, 11 bin 500 ve 13 bin 500 TL gibi rakamlar bulunuyor.

Yaklaşık 120 bin kişi konteynerlerde yaşam mücadelesi verirken, Malatya'da konut sorunu hala çözüme kavuşmuş değil. Fahiş kira artışları ise kiracıları oldukça zor durumda bırakıyor. Kentte en düşük kira bedeli 10 bin TL'ye kadar yükseldi. İkizce'deki deprem konutları için talep edilen kira bedelleri ise kiracıları daha da köşeye sıkıştırıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir