Malatya'nın Borcu Dudak Uçuklattı

Malatya'nın Borcu Dudak Uçuklattı
Malatya'da personel maaşlarını ödeyememe noktasına gelen 'büyükşehir belediyesinde' kasa tamamen boşaldı. 31 Mart yerel seçimlerinin ardından göreve gelen Başkan Sami Er, devraldığı belediye durumunu anlatırken şaşırtıcı rakamlara değindi.

Malatya Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısında konuşan Başkan Sami Er, göreve başladığında kasada personel maaşlarını ödeyecek yeterli paranın bulunmadığını ifade etti. Binlerce çalışanın maaşlarını kredi kullanarak ödediklerini belirten Er, açıklamalarını belediyenin durumunu Emlak ve İstimlak Daire Başkanlığı'nın Yeni Buğday Pazarı fiyatlandırması raporuyla destekledi.

Yeni Buğday Pazarı fiyatlandırma raporu, görenleri şaşırttı. Çünkü dükkân alımları milyonlarca lira seviyesinde gerçekleşirken, ödenen faizler sadece milyarlarca lirayı aştı.

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde bulunan Yaka Mahallesi'nde yer alan 91 iş yeri, Ağustos 2023'te 605 milyon 658 bin TL karşılığında satın alındı. Bu taşınmazların ortalama metrekare fiyatı 30.328,39 TL olarak belirlendi. Satın alınma tarihinden itibaren 8 ay geçmiş olup, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranı (%32,53) dikkate alındığında, taşınmazların bugünkü değeri 802.687.910,79 TL'ye ulaşmıştır. Ortalama metrekare fiyatı ise 40.194,69 TL olarak hesaplanmıştır.

Söz konusu taşınmazların satın alınması için Mali Hizmetler Dairesi tarafından 650 milyon TL tutarında bir kredi bankadan Belediye adına çekildi. Ancak, çekilen kredinin bugünkü faiz miktarı 2 milyar 547 milyon 750 bin 735 TL'ye ulaştı.

Bu durumda, dükkân alımı için milyonlarca lira ödeyen Büyükşehir Belediyesi, bu tutara ek olarak milyarlarca lira faiz ödemiş oldu.

Değişken faiz oranlı kredi kullanan Malatya Büyükşehir Belediyesi, satın alınan dükkânlar için ödenecek toplam miktarı 3 milyar 153 milyon 408 bin 735 TL olarak duyurdu.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir