Prof. Dr. Cengiz YAKINCI

Prof. Dr. Cengiz YAKINCI

Sağlık Bilgisi Öğretmenliği Şart

Sağlık en değerli varlığımız mı? Bu soruya “hayır” cevabını veriyorsanız yazımı okumanıza gerek yok. Sorunun cevabına “evet” diyorsanız yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.

Hemen hemen herkesin sağlığın önemi konusunda hemfikir olduğunu tahmin edebiliyorum. Peki, sağlık bu kadar önemli bir konuyken neden sağlıkla ilgili temel bilgileri anaokulundan başlayarak okullarımızda zorunlu bir ders olarak öğretmiyoruz? Hâlihazırda okullarımızda sağlık bilgisi dersi seçmeli ders olarak mevcuttur. Sağlık bilgisi herkesin sahip olması gereken bir eğitim alanı iken bu dersin seçmeli olması çok da mantıklı görünmüyor. Sağlık konusu hepimiz için en büyük öncelik ise okullarda da bu dersin zorunlu ders olması şarttır. Bu ders okullarda zorunlu hâle getirilirse bu kez de karşımıza şöyle bir soru çıkıyor: Sağlık dersini okutacak sağlık bilgisi öğretmeni var mı? Sorunun cevabı açık, hayır yok. Ortaokullarda ve liselerde seçmeli olan sağlık bilgisi dersini genellikle fen veya biyoloji dersi öğretmenleri vermektedir. Neden sağlık alanında branşlaşmış öğretmenler bu dersi vermiyor çünkü eğitim fakültelerinde sağlık bilgisi öğretmenliği diye bir bölüm yok.

Yüksek teknolojilerde donatılmış hastaneler açarak sağlık sorununu çözmeye çalışmak yeterli değildir. Sağlık sorununu çözmek için tüm halkımızın sağlık okuryazarı olması gerekir.

Peki, sağlık okuryazarlığı ne demektir?

Sağlık okuryazarlığı (health literacy); sağlık bilgi ve sağlık hizmetlerini anlama, sağlık hizmetlerini etkili kullanma ve sağlıkla ilgili karar mekanizmasına dâhil olmayı kapsamaktadır. Diğer bir deyişle, sağlık hizmeti alanlar için anlaşılır olabilmeyi, sağlık hizmetlerini doğru kullanmayı ve karar mekanizmasında söz sahibi olmayı sağlayan bir öğedir. O hâlde her şeyde olduğu gibi sağlıkta da eğitim şart.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Prof. Dr. Cengiz YAKINCI Arşivi